Sauces (H-Z)

The sauce is what makes or breaks the dish:

ENGLISH ITALIAN FRENCH SPANISH
Hollandaise sauce (egg yolks, melted butter, lemon juice) Salsa olandese (tuorli d’uovo, burro fuso, succo di limone) Sauce hollandaise (émulsion de beurre et de jaunes d’œufs) Salsa holandesa (yemas de huevo, manteca fundida y zumo de limón)
Horseradish sauce Salsa di rafano – cren Sauce raifort Salsa de rábano
Joinville sauce (white wine sauce with shrimp butter) Salsa Joinville (salsa di vino bianco con burro di gamberetti) Sauce Joinville (sauce vin blanc avec beurre de crevettes) Salsa Joinville (salsa de vino blanco con manteca de cangrejos)
Juniper sauce Salsa al ginepro Sauce au genièvre Salsa de enebro
Lemon sauce Salsa al limone Sauce au citron Salsa de limón
Lyonnaise sauce (with onions) Salsa lionese (con cipolle) Sauce lyonnaise (avec oignons) Salsa leonesa (con cebollas)
Madeira sauce Salsa al madera Sauce Madère Salsa Madera
Maître d’hôtel sauce (butter, parsley and lemon juice) Salsa maître d’hôtel (burro, prezzemolo e succo di limone) Maître sauce (beurre, persil et jus de citron) Salsa mayordomo (mantequilla, perejil y zumo de limón)
Maltese sauce (hollandaise, blood oranges juice) Salsa maltese (salsa olandese al sugo d’arance al sangue) Sauce maltaise (sauce hollandaise avec jus d’oranges rouges) Salsa maltesa (salsa holandesa con zumo de naranjas sanguinas)
Marrow sauce Salsa al midollo Sauce moelle Salsa de tuétano
Matelote sauce (fish) Salsa alla marinara Sauce marinière Salsa a la marinera
Mayonnaise Salsa maionese Sauce mayonnaise Salsa mayonesa
Mint sauce Salsa di menta Sauce de menthe Salsa de menta
Mornay sauce (cheese) Salsa Mornay (formaggio) Sauce Mornay (fromage) Salsa Mornay (queso)
Mousseline sauce (hollandaise sauce with whipped cream) Salsa mussoline (salsa olandese con panna montata) Sauce mousseline (sauce hollandaise avec crème fouettée) Salsa muselina (salsa holandesa adicionada de nata batida)
Mushroom sauce Salsa ai funghi Sauce aux champignons Salsa de champiñones
Mustard sauce Salsa di senape Sauce moutarde Salsa de mostaza
Nantua sauce (béchamel with crayfish butter) Salsa Nantua (besciamella e burro di gamberi) Sauce Nantua (béchamel et beurre d’écrevisses) Salsa Nantua (bechamel y manteca de congrejos)
Orange sauce Salsa all’arancia Sauce à l’orange Salsa de naranjas
Paprika sauce Salsa alla paprica Sauce au paprika Salsa de paprika
Parsley sauce Salsa al prezzemolo Sauce persil Salsa de perejil
Périgueux  sauce (with truffles) Salsa Périgueux (con tartufi) Sauce Périgueux (avec truffes) Salsa Périgueux (con trufas)
Piquant sauce (with vinegar, gherkins, parsley Salsa piccante ( con aceto, cetriolini, prezzemolo) Sauce piquante (avec vinaigre, cornichons, persil Salsa picante (con vinagre, pepinillos, perejil
Poivrade sauce (with vinegar and pepper) Salsa poivrade (con aceto e pepe) Sauce poivrade (avec vinaigre et poivre) Salsa poivrade ( con vinagre y pimienta)
Port wine sauce Salsa al porto Sauce au porto Salsa de Oporto
Ravigote sauce (vinaigrette, capers and fine herbs) Salsa ravigote ( olio, aceto, capperi e trito di erbe) Sauce ravigote (vinaigrette, câpre et fines herbes) Salsa ravigote (vinagreta, alcaparras y finas hierbas)
Red wine sauce Salsa di vino rosso Sauce vin rouge Salsa de vino tinto
Redcurrant sauce Salsa al ribes rosso Sauce aux groseilles rouges Salsa de grosellas rojas
Rémulade sauce (mayonnaise, mustard, gherkins & caper ) Salsa rémulade (maionese con senape, capperi e cetriolini) Sauce rémoulade (mayonnaise, moutarde, câpres et cornichons) Salsa remolada (mayonesa con mostaza, alcaparras, pepinillos)
Robert sauce (onion, white wine, mustard) Salsa Roberto (cipolla, vino bianco, senape) Sauce Robert (oignon, vin blanc, moutarde) Salsa Roberto ( cebolla vino blanco, mostaza)
Sauce chasseur (mushrooms, white wine and tomato sauce) Salsa alla cacciatora (funghi, vino bianco e salsa di pomodoro) Sauce chasseur (champignons, vin blanc et sauce tomate) Salsa a la cazadora (champiñones, vino blanco y salsa de tomate)
Sauce financier (Madeira sauce flavoured with truffles) Salsa alla finanziera (salsa al madera con essenza di tartufi) Sauce financière (sauce madère à l’essence de truffes) Salsa financiera (salsa madera aromatizada con trufas)
Sauce normande (white wine sauce with fish-stock) Salsa normanna (salsa di vino bianco con essenza di pesce) Sauce normande (sauce vin blanc au fumet de poisson) Salsa normanda (salsa de vino blanco aromatizada con pescado)
Sauce supreme (chicken stock with cream) Salsa supreme (vellutata di pollo con panna) Sauce suprême (velouté de volaille à la créme) )calsa suprema (salsa de ave con crema)
Shrimp sauce Salsa di gamberetti Sauce aux crevettes Salsa de camarones
Smitane sauce (sour cream sauce) Crema smitane (con panna acida) Sauce smitane (avec crème aigre) Salsa smitane (salsa de crema agria)
Soubise sauce (onion purée with béchamel) Salsa Soubise (purè di cipolle con besciamella) Sauce Soubise ( coulis d’oignons et  béchamel) Salsa Soubise (bechamel con puré de cebollas)
Sweet and sour sauce Salsa agrodolce Sauce aigre-douce Salsa agridulce
Tartar sauce (mayonnaise of hard boiled egg yolk with chives) Salsa tartara (maionese di torlo di uova sode con erba cipollina) Sauce tartare (mayonnaise aux jaunes d’œufs durs avec ciboulette) Salsa tártara (mayonesa de yemas de huevos duros con cebollino)
Tomato sauce Salsa di pomodori Sauce tomate Salsa de tomate
Truffles sauce Salsa di tartufi Sauce de truffes Salsa de trufas
Turtle sauce (Madeira sauce with essence of herbs) Salsa di testuggine (salsa madera con infusione d’erbe) Sauce tortue ( sauce madère avec infusion d’herbes) Salsa tortuga (salsa Madera con infusión de hierbas)
Tyrolean sauce Salsa tirolese Sauce tyrolienne Salsa tirolesa
Venetian sauce (white wine sauce with purée of herbs) Salsa veneziana (salsa di vino bianco con passato di erbe) Sauce Vénitienne (sauce vin blanc avec pure d’herbes)  Salsa veneciana ( salsa de vino blanco con puré de hierbas)
Villeroi-Sauce (white sauce with essence of mushrooms) Salsa Villeroi (salsa bianca con essenza di funghi) Sauce Villeroi (sauce allemande à l’essence de champignons) Salsa Villeroi (salsa blanca aromatizada con champiñones)
Vinaigrette sauce Salsa verde all’aceto,  vinaigrette Sauce vinaigrette Salsa vinagreta
White sauce Salsa bianca Sauce blanche Salsa blanca
White wine sauce Salsa di vino bianco Sauce au vin blanc Salsa de vino blanco
Yoghurt sauce Salsa allo yogurt Sauce au yaourt Salsa de yogur
Zingara or gypsy  sauce (tomatoed sauce with strips of ham, ox-tongue and mushrooms) Salsa alla zingara (demi glace al pomodoro,  con filetti di  prosciutto, lingua e prosciutto) Sauce zingara ( sauce tomatées avec julienne de jambon, langue et champignons) Salsa gitana (salsa española con tiritas de jamón, lengua y champiñones)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s