Sauces (A-G)

Over the past few weeks we’ve told you about a whole range of meals in all categories. It is the sauce however that brings the dish together so here is a list;  including ingredients so you know exactly what it is you are being served:

ENGLISH ITALIAN FRENCH SPANISH
Aïoli sauce ( garlic mayonnaise) Salsa aïoli (maionese all’aglio) Sauce aïoli (mayonnaise au coulis d’ail) Salsa aioli ( mayonesa al ajo)
American sauce (tomato sauce with lobster butter) Salsa americana (salsa di pomodoro e burro d’astice) Sauce américaine (sauce tomate et beurre de homard) Salsa americana (salsa de tomate con manteca de bogavante)
Anchovy sauce Salsa di acciughe Sauce aux anchois Salsa de anchoas
Apple sauce Salsa di mele Sauce aux pommes Salsa de manzanas
Béarnaise sauce (Hollandaise sauce with tarragon) Salsa bernese (salsa olandese al dragoncello) Sauce béarnaise (hollandaise sauce à l’estragon) Salsa bernese (salsa holandesa con estragón)
Béchamel sauce Besciamella Sauce béchamel Salsa bechamel
Bercy sauce (butter, shallots, white wine) Salsa Bercy (scalogno, burro e vino bianco) Sauce Bercy (beurre, échalotes, vin blanc) Salsa Bercy (manteca, vino blanco, escalonas)
Bigarade sauce (orange sauce) Salsa bigarade (salsa all’arancia) Sauce bigarade (sauce à l’orange) Salsa bigarade (salsa de naranjas)
Bordelaise sauce (wine sauce with beef  bone marrow) Salsa bordolese (al vino bianco e midollo di bue) Sauce bordelaise (au vin blanc avec moelle de bœuf) Salsa bordolesa (con vino blanco y tuétano)
Bread sauce Salsa di pane Sauce au pain Salsa de pan
Brown sauce Salsa bruna Sauce brune Salsa española
Burgundy sauce (with red wine) Salsa alla borgognona (con vino rosso) Sauce bourguignonne (with vin rouge)  Salsa borgoñona (con vino tinto)
Butter sauce Salsa al burro Sauce au beurre Salsa de mantequilla
Caper sauce Salsa di capperi Sauce aux câpres Salsa de alcaparras
Cardinal sauce (béchamel and lobster butter) Salsa cardinale (besciamella e burro d’astice) Sauce cardinal (béchamel  et beurre de homard) Salsa cardenal (bechamel y manteca de langosta)
Chateaubriand sauce (meat glazed enriched with butter & parsley) Salsa Chateaubriand  (gelatina di carne, burro, e prezzemolo) Sauce Chateaubriand (glace de viande beurrée et persillée) Salsa Chateaubriand (glasé de carne, mantequilla y perejil)
Chive sauce Salsa all’erba cipollina   Sauce à la ciboulette Salsa de cebollino
Choron sauce (Béarnaise sauce blended with tomato purée) Salsa Choron (salsa bernese al pomodoro) Sauce Choron (sauce béarnaise tomatée) Salsa Choron (salsa bearnesa con tomate)
Colbert sauce (maître d’hôtel butter sauce blended with meat glaze) Salsa Colbert (burro maître d’hôtel con aggiunta di gelatina di carne) Sauce Colbert (beurre maître d’hôtel additionné  de glace de viande) Salsa Colbert ( manteca

maître d’hôtel  con extracto de carne)

Cranberry sauce Salsa di mirtilli Sauce aux airelles Salsa de arándanos                    
Cream sauce Salsa alla panna o crema Sauce à la crème Salsa a la crema
Cumberland sauce (red-currant jelly, shredded orange and lemon peel, mustard and port wine) Salsa Cumberland (gelatina di ribes, senape, julienne di scorze d’arancia e limone, vino porto) Sauce Cumberland (gelée de groseilles, julienne des corses de citron et orange, moutarde e vin porto) Salsa Cumberland (jalea de grosellas, tiritas de cáscara de naranja y limón, mostaza y vino porto)
Curry sauce Salsa al curry Sauce au curry Salsa al curry
Devilled sauce (demi-glace, white wine or vinegar and Cayenne pepper) Salsa alla diavola (demi-glace, vino bianco o aceto e pepe di Caienna) Sauce diable ( demi-glace, vin blanc ou vinaigre et  poivre de Cayenne)  Salsa a la diabla (salsa española con vinagre y pimienta de Cayena)
Dill sauce Salsa all’aneto Sauce à l’aneth Salsa de eneldo
Egg sauce Salsa all’uovo Sauce aux œufs Salsa de huevos
Genevese sauce (fish-stock, red wine and anchovy butter) Salsa alla ginevrina (fondo di pesce, vino rosso e burro di acciughe) Sauce genevoise (fumet de poisson, vin rouge et beurre d’anchois) Salsa ginebresa (, vino tinto, manteca de anchoas, aromatizada con pescado)
Grand huntsman sauce (pepper sauce with red currant jelly) Salsa gran cacciatore (salsa pepata con gelatina di ribes) Sauce grand venaison (sauce poivrade et gelée de groseilles) Salsa gran cazador (salsa poivrade con jalea de grosellas)
 Green mayonnaise (with purée of herbs) Maionese verde (con passato di erbe) Sauce verte (à la purée d’herbes) Salsa verde (con puré de hierbas)
Gribiche sauce (tartar sauce with capers) Salsa gribiche (salsa tartara con capperi) Sauce gribiche (sauce tartare aux câpres) Salsa gribiche (salsa tártara con alcaparras)
Gypsy or zingara sauce (tomatoed sauce with strips of ham, ox-tongue and mushrooms) Salsa alla zingara (demi glace al pomodoro,  con filetti di  prosciutto, lingua e prosciutto) Sauce zingara ( sauce tomatées avec julienne de jambon, langue et champignons) Salsa gitana (salsa española con tiritas de jamón, lengua y champiñones)
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